Mentalna aritmetika - Malac Genijalac Požarevac

Šta je mentalna aritmetika?

Mentalna aritmetika (jap. Anzan) razvila se iz tradicionalne istočnjačke discipline, a danas predstavlja popularan i moderan edukativni program, sve više prisutan i u zapadnom delu sveta. U školi Malac Genijalac primenjuje se originalni HIKARI 光 program mentalne aritmetike. Hikari na japanskom znači svetlost i simbolizuje proces učenja i buđenja (osvetljavanja) naših mentalnih kapaciteta. Program je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz područja edukacije. Temelji se na upotrebi drevne računaljke – abakusa (算盤, jap. Soroban), čijom se vizualizacijom i simulacijom pokreta postiže izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih veština i sposobnosti dece u ranom periodu života. Program se temelji na TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizualno – Auditivno – Kinestetičko). 

TBDP (Total Brain Development Program) predstavlja sastav celokupnog razvoja mozga kojim se podstiče aktivacija obe hemisfere mozga od najranijih razdoblja života. Kao rezultat te aktivacije, poboljšava se niz kognitivnih sposobnosti kao što su: pamćenje, inteligencija, koncentracija, mašta i vizualizacija.  

VAK metoda (Vizualno – Auditivno – Kinestetičko) razvila se na osnovama neurolingvističkog programiranja (NLP) i podrazumeva uključivanje tri čula (vid, sluh, dodir) u proces učenja. Vizualni deo – vidim to što mi govoriš; Auditivni deo – zvuči mi dobro; Kinestetički (telesni) deo – pokaži mi kako to da uradim. Naučna istraživanja pokazala su da se najbolji rezultati postižu kada se u procesu učenja informacije primaju različitim čulima, jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih veza u mozgu. Takvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimum jer se primljene informacije prenose s jedne na drugu hemisferu mozga, čime se aktivira celi njegov potencijal.

Total Brain Development Program

Ciljevi programa

Ciljevi su programa podsticanje i razvijanje intelektualnih veština i kognitivnih sposobnosti polaznika počevši od ranog perioda života uz savladavanje rada na abakusu u četiri osnovne matematičke operacije - sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje - te savladavanje veštine mentalne aritmetike, koja predstavlja vizualizaciju abakusa i računanje bez papira i olovke i bilo kojih drugih pomagala. Kognitivni razvoj postiže se na zabavan i razigran način, radom koji se temelji na trima ključnim elementima: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre. Upotrebom abakusa aktiviraju se obe moždane hemisfere, čime se postiže maksimalan intelektualni potencijal. Nakon savladavanja rada na abakusu, učenici su u stanju obavljati kompleksnije računske operacije sabiranja, oduzimanja, množenja i deljenja, računajući bez ikakvih pomagala, isključivo misaonim putem. Brzo računanje jasan je pokazatelj toga da su naši polaznici unapredili sposobnosti, kao što su: jasna vizualizacija, pamćenje, logičko zaključivanje, fokus, koncentracija, analitičnost. Razvoj ovih sposobnosti najvažniji je cilj mentalne aritmetike, jer dete razvija trajne veštine koje su mu u životu upravo neophodne. Naučna istraživanja dokazala su da mentalno računanje predstavlja najbolji trening za mozak.

Organizacija nastave

Program je namenjen deci od 4. do 12. godine jer je to period života u kojem se ljudski mozak najdinamičnije razvija i tokom kojeg će nastati najveći broj neuronskih veza (sinapsi). Nakon ovog perioda mogućnosti za razvoj značajno su manje, te je izuzetno važno ne propustiti ovu jedinstvenu priliku u životu deteta. Učenje se prakticira u malim grupama (od 6 do 12 polaznika), kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi. Program je prilagođen uzrastima, te postoje sledeće starosne grupe: Vrtićka – A grupa (od 4 do 6 godina) Mlađa školska – B grupa (prvi i drugi razred OŠ) Srednja školska – C grupa (treći, četvrti, peti i šesti razred OŠ) Nastavni plan i program pažljivo je osmišljen, uzimajući u obzir individualne potrebe polaznika. Nastava se održava jednom nedeljno – preko nedelje ili vikendom po 3 vezana školska časa, uz kratke pauze za odmor. Osim redovne nastave, preko nedelje su osigurana dodatna 2 vezana školska časa za nadoknade i podršku u učenju, ovisno o potrebama naših polaznika. Upisni rok. Dva su upisna roka za našu školu. Prvi je upisni rok u septembru/oktobru, a drugi u januaru/februaru. Pre upisa organizuje se besplatan probni čas i individualno testiranje na kojem se proverava doseg kognitivnog razvoja kako bismo omogućili individualizovaniji pristup svakom polazniku.

Edukativni programi:
1. NUMICON – 3-5 godina
2. MENTALNA ARITMETIKA – 4-14 godina

Kontaktirajte nas,
zakažite besplatan čas
i uverite se u kvalitet naših usluga!

WEB PLATFORMA